Royal with cheese

Wij kaaskoppen hebben een nieuwe koning! En hoewel Jan Klaasen en Katrijn bij ondergetekende meer losmaken dan onze nieuwe koning en zijn wederhelft kan ik er niet onderuit even stiekem terug te blikken op de historische troonwisseling.

Na 123 jaar hebben we dus weer een koning. Hoera, hoera, hoera. De drukte die voorafging aan de daadwerkelijke abdicatie is tenenkrommend.

Heel Nederland viel over het Koningslied, struikelde over de boottocht en gleed uit over het fijngesneden jurkje dat Maxima wellicht, eventueel, misschien, wel dan wel niet zou gaan dragen.

De commotie rondom het Koningslied was een soap op zich. Het werd ongevraagd en onbedoeld een karikatuur van zichzelf. Eerst werd John Ewbank beticht van plagiaat, het had immers wel heel veel weg van het in de Here geschreven nummer ‘10.000 reasons to bless the Lord’ van Matt Redman. Tevens leek het ijzersterk op the themes van Shrek en The Last of the Mohicans. Overigens beweerden de bandleden van Surrender dat het Koningslied direct gekopieerd was van hun nummer ‘Bie Heweld’ uit 1997.

De geboorte van het Koningslied gaat echter nog verder terug. Het lied “The Bonnie Banks o’ Loch Lomond” is in de 19e eeuw in Schotland geschreven. Het is in Schotland zo bekend dat een stadion vol voetbalfans jong en oud het uit het hoofd mee kan zingen. Op YouTube zijn er duizenden versies te vinden. Kippenvel, hier wel! Iedereen in de Angelsaksische wereld kent dit lied.
Het lied of eerder de melodie is bijna 200 jaar oud en dus vrij van rechten. Er kan dus geen sprake zijn van plagiaat. Maar jezelf uitgeven voor “componist” van dit lied is wel gedurfd en zeker niet bang. Van het Koningslied werd ik in eerste instantie dus niet al te vrolijk.

Vervolgens plaatste Neerlandicus Wim Daniëls zijn kritische noot bij dit lied tijdens een uitzending van Pauw en Witteman. Hij deed dit met zoveel humor en plaatsvervangende schaamte dat dit optreden een enorme hit werd op YouTube.

Na zoveel kak en ellende over zich heen te hebben gehad hoefde het van John ook niet meer. Hij trok het lied terug. Maar al gauw zag hij in dat je beter met een afzichtelijk cadeau op een verjaardag kan komen aanzetten dan met geen cadeau. ‘De W van Willem’! Arggghhh.

Mijn schoenmaat slonk nog twee maten toen ik langs het concert van Andre Rieu zapte en daar Andre van Duin met zijn, voor sommige mensen, uitermate grappige voorkomen het ‘Bea bedankt, Bea bedankt’ zag inzetten. Tot mijn doofstomme verbazing kreeg hij de 10.000 man mee! Doe mij dan alsjeblieft maar het Koningslied.

Nee, wat betreft koninklijke aangelegenheden blijft het bij mij bij een flesje Royal Club bitterlemon, Koning Voetbal en een, zoals Sumuel L. Jackson het zo mooi kon zeggen in Pulp Fiction, Royal with Cheese.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *